Hopp til hovedinnhold

Aktuellt

Ta del av nyheter om eKultur-tjänsterna, om KulturIT och de digitaliseringsinsatser som just nu pågår på museer och kulturarvsinstitutioner.

I KulturNav flyttas museernas lokala terminologier upp i en högre instans, ett gemensamt ramverk av kategorier, nationellt och över landgränserna. Hur gör den moderna IT-teknologin dette möjligt? Och vad betyder KulturNav för dig som jobbar i Primus?

KulturITs Sara Kayser och Ulf Bodin skriver om värdet av KulturNav i nättidskriften University Heritage.

Många frågar oss om DAMS – molnlösningen för mediafiler – som KulturIT utvecklar i samarbete med museisektorn.

DAMS är nu i en pilotfas vid Museene i Sør-Trøndelag (MiST), men blir tillgängligt för flera museer efter sommaren 2022. 

eKultur-forum kan du logga in och ta del av information om uppdateringar och diskutera kring de olika apparna som ingår i eKultur.

Aktuellt nu: Hantera länkar till Wikipedia-artiklar i DigitaltMuseum

Folkets coronaminnen har samlats in med hjälp av tjänsten Minne. I Sverige passerades nyligen 10 000 insamlade minnen i olika insamlingsprojekt. 

Samlingen av coronaberättelser har tagits upp i den svenska Riksdagen som ett viktigt tidsdokument med värde för forskning. Nordiska museet i Stockholm har skrivit om om detta på sina webbsidor. 

Utställningen Tidsrom på Norsk folkemuseum är en av flera aktuella utställningar som användar Kulturio Pro som verktyg till digital förmedling. 

Mycket av innehållet i är dessutom tillgängligt i en app för besökare. 

Universitetsmuseet i Bergens samlingar publicerades på DigitaltMuseum i september 2021 och innehåller mer än 400 000 objekt. 

- Det är en stor glädje att äntligen kunna dela den här nyheten, säger museichef Henrik von Achen, i en artikel på museets webbsidor.