Hopp til hovedinnhold

Aktuelt

Her finner du utvalgte nyheter, og saker fra KulturITs nyhetsbrev.

På denne siden finner du utvalgte saker fra våre nyhetsbrev.

Hold deg oppdatert om eKultur-løsninger, aktuelle tema og kurs, seminarer og tjenester fra oss.

1. mai: Frist for å opprette museumssider på DigitaltMuseum

I produktmøtet 23. mars presenterte vi de nye museumssidene på DigitaltMuseum. Fristen for å opprette slike er 1. mai. Lurer du på hvordan? For konsoliderte museer som har flere avdelinger må det opprettes en side for hver enkelt museum. Museumssidene vil bli publisert automatisk. Merk at det likevel er mulig å redigere disse etter publisering. 

På eKulturforum har vi lagt en veileder til oppretting av museumssider på DigitaltMuseum.

eKulturseminaret Norge 2023 ved MiA Oslofjordmuseet

Årets eKulturseminar Norge arrangeres 12.-13. september, i samarbeid med Oslofjordmuseet (MiA - Museene i Akershus)! 

Museet ligger i Vollen i Asker kommune, med fjorden som nærmeste nabo. På Oslofjordmuseet kan du oppleve utstillinger og aktiviteter knyttet til Oslofjorden nå og i et historisk perspektiv.

eKulturseminariet Sverige 2023 ved Nordiska museet

Vi har gleden av å invitere svenske museumsansatte til eKulturseminarium 26.-27. september, ved Nordiska museet i Stockholm!

Nordiska museet ble grunnlagt i 1873 og er i dag Sveriges største kulturhistoriske museum. Samlingene speiler landets kulturhistorie fra og med 1500-tallet til nåtid og omfatter rundt 1,5 millioner objekter. 

Slik kan KulturNav hjelpe deg i Primus

KulturNav går museenes lokale terminologi opp i en høyere enhet, et felles rammeverk av kategorier, nasjonalt og på tvers av landegrenser. 

Hvordan gjør moderne IT-teknologi dette mulig? Og hva betyr KulturNav for deg som jobber i Primus?

Les hva KulturITs Sara Kayser og Ulf Bodin skriver om verdien av KulturNav, en artikkel i tidsskriftet University Heritage.

Nye samlinger på DigitaltMuseum i 2022

I 2022 ble en rekke nye samlinger publisert på DigitaltMuseum. 

Blant dem er Vitenparken Campus Ås, VITI, Sveriges Fängelsesmuseum, Vitlycke museum, Universitetet i Oslos kunstsamling og Reklamarkivet Landskrona museum.

Fra DigitaltMuseum til Europeana

Visste du at du kan bestille høsting av publiserte samlinger og objekter på DigitaltMuseum til den europeiske databasen Europeana? 

Universitetsmuseet i Bergen på DigitaltMuseum

Universitetsmuseet i Bergens samlinger ble publisert på DigitaltMuseum i september 2021, og inkluderer mer enn 400 000 objekter.

– Det er en stor glede å endelig kunne slippe denne nyheten, sier direktør ved museet, Henrik von Achen, en artikkel på museets nettsider.

Minneinnsamlinger under koronapandemien

Både i Norge og Sverige ble folks koronaminner samlet inn med løsningen Minne. I 2021 passerte Sverige 10 000 innsamlede minner i ulike innsamlinger.

Innsamling av koronaminner ble trukket frem i den svenske Riksdagen som et viktig tidsdokument med verdi for forskning.

Nordiska museet i Stockholm har skrevet om dette på sine nettsider.

IT-lederforum

Årets første IT-lederforum ble arrangert 13. januar 2022 – digitalt, av hensyn til koronasituasjonen. KulturIT har opprettet forumet som en møtearena for personer med IT-lederansvar ved museene. IT-sikkerhet var ett av temaene på agendaen.

Multimedial formidling i utstillinger

Utstillingen Tidsrom ved Norsk folkemuseum er én av flere utstillinger som brukte Kulturio Pro som formidlingsløsning i 2021. Mye av innholdet i den digitale formidlingen i løsningen er dessuten videreført i en publikumsapp.

Museum24:Portal - 2024.05.06
Grunnstilsett-versjon: 1