Hopp til hovedinnhold

Aktuelt

Her finner du utvalgte saker fra KulturITs nyhetsbrev.

Aktuelt på svenska

På denne siden finner du utvalgte saker fra våre nyhetsbrev.

Nyhetsbrev fra KulturIT

Hold deg oppdatert om eKultur-løsninger, aktuelle tema og kurs, seminarer og tjenester fra oss.

DAMS for museene

Mange spør oss om DAMS – skylagringsløsningen for mediefiler, som KulturIT utvikler i samarbeid med sektoren.

DAMS er nå i en pilotfase ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST), men vil bli tilgjengelig for flere museer andre halvår i 2022. 

Slik kan KulturNav hjelpe deg med arbeid i Primus

I KulturNav går museenes lokale terminologi opp i en høyere enhet, et felles rammeverk av kategorier, nasjonalt og på tvers av landegrenser. 

Hvordan gjør moderne IT-teknologi dette mulig? Og hva betyr KulturNav for deg som jobber i Primus?

Les hva KulturITs Sara Kayser og Ulf Bodin skriver om verdien av KulturNav, en artikkel i tidsskriftet University Heritage.

Nye samlinger på DigitaltMuseum

I 2022 ble en rekke nye samlinger publisert på DigitaltMuseum. 

Blant dem er Vitenparken Campus Ås, VITI, Sveriges Fängelsesmuseum, Vitlycke museum, Universitetet i Oslos kunstsamling og Reklamarkivet Landskrona museum.

Fra DigitaltMuseum til Europeana

Visste du at du kan bestille høsting av publiserte samlinger og objekter på DigitaltMuseum til den europeiske databasen Europeana? 

Universitetsmuseet i Bergen på DigitaltMuseum

Universitetsmuseet i Bergens samlinger ble publisert på DigitaltMuseum i september 2021, og inkluderer mer enn 400 000 objekter.

– Det er en stor glede å endelig kunne slippe denne nyheten, sier direktør ved museet, Henrik von Achen, en artikkel på museets nettsider.

Minneinnsamlinger under koronapandemien

Både i Norge og Sverige har folkets koronaminner blitt samlet inn med løsningen Minne. I 2021 passerte Sverige 10 000 innsamlede minner i ulike innsamlinger.

Innsamling av koronaminner er blitt trukket frem i den svenske Riksdagen som et viktig tidsdokument med verdi for forskning.

Nordiska museet i Stockholm har skrevet om dette på sine nettsider.

IT-forum

Årets første IT-forum ble arrangert 13. januar 2022 – digitalt, av hensyn til koronasituasjonen. KulturIT har opprettet IT-forumet som en møtearena for IT-kontakter ved museene. IT-sikkerhet var ett av temaene på agendaen.

Digital formidling i aktuelle utstillinger

Utstillingen Tidsrom ved Norsk folkemuseum er én av flere utstillinger som har brukt Kulturio Pro som formidlingsløsning i 2021. Mye av innholdet i den digitale formidlingen i løsningen er dessuten videreført i en publikumsapp.