Aktuelt

Her finner du utvalgte saker fra KulturITs nyhetsbrev.

 (Foto/Photo)

Aktuelt på svenska

På denne siden finner du utvalgte saker fra våre nyhetsbrev.

 (Foto/Photo)

Nyhetsbrev fra KulturIT

Hold deg oppdatert om eKultur-løsninger, aktuelle tema og kurs, seminarer og tjenester fra oss.

DAMS for museene

Mange spør oss om DAMS – skylagringsløsningen for mediefiler, som KulturIT utvikler i samarbeid med sektoren.

DAMS er nå i en pilotfase ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST), men vil bli tilgjengelig for flere museer andre halvår i 2022. 

Nye samlinger på DigitaltMuseum

Hittil i 2022 er en rekke nye samlinger blitt publisert på DigitaltMuseum. Blant dem er Vitenparken Campus Ås, VITI, Sveriges Fängelsesmuseum, Vitlycke museum, Universitetet i Oslos kunstsamling og Reklamarkivet Landskrona museum.

Logger du deg inn på eKulturforum, får du blant annet oppdateringer om samlinger som publiseres på DigitaltMuseum. 

Slik kan KulturNav hjelpe deg med arbeid i Primus

I KulturNavgår museenes lokale terminologi opp i en høyere enhet, et felles rammeverk av kategorier, nasjonalt og på tvers av landegrenser. 

Hvordan gjør moderne IT-teknologi dette mulig? Og hva betyr KulturNav for deg som jobber iPrimus?

Les hva KulturITs Sara Kayser og Ulf Bodin skriver om verdien av KulturNav, en artikkel i tidsskriftet University Heritage.

Fra DigitaltMuseum til Europeana

Visste du at du kan bestille høsting av publiserte samlinger og objekter på DigitaltMuseum til den europeiske databasen Europeana? 

Bli med i samtalen om eKultur

På eKultur-forum kan du logge deg inn og få med deg oppdateringer og faglig utveksling om de ulike løsningene i eKultur.

Aktuell artikkel her: Slik håndterer du lenker til Wikipedia-artikler i DigitaltMuseum.

Universitetsmuseet i Bergen på DigitaltMuseum

Universitetsmuseet i Bergens samlinger ble publisert på DigitaltMuseum i september 2021, og inkluderer mer enn 400 000 objekter.

– Det er en stor glede å endelig kunne slippe denne nyheten, sier direktør ved museet, Henrik von Achen, en artikkel på museets nettsider.

Minneinnsamlinger under koronapandemien

Både i Norge og Sverige har folkets koronaminner blitt samlet inn med løsningen Minne. I 2021 passerte Sverige 10 000 innsamlede minner i ulike innsamlinger.

Innsamling av koronaminner er blitt trukket frem i den svenske Riksdagen som et viktig tidsdokument med verdi for forskning.

Nordiska museet i Stockholm har skrevet om dette på sine nettsider.

IT-forum

Årets første IT-forum ble arrangert 13. januar 2022 – digitalt, av hensyn til koronasituasjonen. KulturIT har opprettet IT-forumet som en møtearena for IT-kontakter ved museene. IT-sikkerhet var ett av temaene på agendaen.

Digital formidling i aktuelle utstillinger

Utstillingen Tidsrom ved Norsk folkemuseum er én av flere utstillinger som har brukt Kulturio Pro som formidlingsløsning i 2021. Mye av innholdet i den digitale formidlingen i løsningen er dessuten videreført i en publikumsapp.