Aktuelt


Her finner du aktuelt om løsningene i eKultur, om KulturIT og om digitalisering i museer og kulturarvsinstitusjoner. Meld deg også på vårt nyhetsbrev for å få oppdateringer, også om tjenestene vi tilbyr til sektoren i Norge og Sverige.

Nye samlinger på DigitaltMuseum

Hittil i 2022 er en rekke nye samlinger blitt publisert på DigitaltMuseum. Blant dem er Vitenparken Campus Ås, VITI, Sveriges Fängelsesmuseum, Vitlycke museum, Universitetet i Oslos kunstsamling og Reklamarkivet Landskrona museum.

Logger du deg inn på eKulturforum, får du blant annet oppdateringer om samlinger som publiseres på DigitaltMuseum. 

DAMS

Mange spør oss om DAMS – skylagringsløsningen for mediefiler, som KulturIT utvikler i samarbeid med sektoren.

DAMS er nå i en pilotfase ved Museene i Sør-Trøndelag (MiST), men vil bli tilgjengelig for flere museer etter sommeren 2022.

Fra DigitaltMuseum til Europeana

Visste du at du kan bestille høsting av publiserte samlinger og objekter på DigitaltMuseum til den europeiske databasen Europeana? 

Årets første IT-forum

Årets første IT-forum ble arrangert 13. januar 2022 – digitalt, av hensyn til koronasituasjonen. KulturIT har opprettet IT-forumet som en møtearena for IT-kontakter ved museene. IT-sikkerhet var ett av temaene på agendaen.

Minneinnsamlinger under koronapandemien

Både i Norge og Sverige har folkets koronaminner blitt samlet inn med løsningen Minne. I 2021 passerte Sverige 10 000 innsamlede minner i ulike innsamlinger.

Innsamling av koronaminner er blitt trukket frem i den svenske Riksdagen som et viktig tidsdokument med verdi for forskning.

Nordiska museet i Stockholm har skrevet om dette på sine nettsider.

Slik kan KulturNav hjelpe deg med arbeid i Primus

I KulturNavgår museenes lokale terminologi opp i en høyere enhet, et felles rammeverk av kategorier, nasjonalt og på tvers av landegrenser. 

Hvordan gjør moderne IT-teknologi dette mulig? Og hva betyr KulturNav for deg som jobber iPrimus?

Les hva KulturITs Sara Kayser og Ulf Bodin skriver om verdien av KulturNav, en artikkel i tidsskriftet University Heritage.

Universitetsmuseet i Bergen på DigitaltMuseum

Universitetsmuseet i Bergens samlinger ble publisert på DigitaltMuseum i september 2021, og inkluderer mer enn 400 000 objekter.

– Det er en stor glede å endelig kunne slippe denne nyheten, sier direktør ved museet, Henrik von Achen, en artikkel på museets nettsider.

Bli med i samtalen om eKultur

På eKultur-forum kan du logge deg inn og få med deg oppdateringer og faglig utveksling om de ulike løsningene i eKultur.

Aktuell artikkel her: Slik håndterer du lenker til Wikipedia-artikler i DigitaltMuseum.

Digital formidling i aktuelle utstillinger

Utstillingen Tidsrom ved Norsk folkemuseum er én av flere utstillinger som har brukt Kulturio Pro som formidlingsløsning i 2021. Mye av innholdet i den digitale formidlingen i løsningen er dessuten videreført i en publikumsapp.