DigitaltMuseum

DigitaltMuseum gir tilgang til mer enn fem millioner objekter fra over 250 museer og samlinger i Norge og Sverige. Museenes samlinger blir lettere tilgjengelig for alle. Du kan utforske, dele og ha dialog om kunst- og kulturarv. Samlingene kan benyttes til studier, undervisning, artikler, slektsforskning med mer.

På museene finnes store og innholdsrike samlinger. Gjennom DigitaltMuseum kan innholdet i disse samlingene presenteres for alle. Museene får en egen side der de kan presentere seg og samlingene sine, og velger til en viss grad hvilke opplysninger som skal presenteres for hver enkelt objekttype. De fleste objektene er representert med ett eller flere bilder og tilhørende informasjon.

Museene velger selv hvilke objekter som skal publiseres. I tillegg til gjenstander, fotografier og bygninger, kan også film og lydklipp publiseres. Det er et eget oppsett for kunst. Utstillinger og mapper kan publiseres for å se sammenhenger, og øke forståelsen for et område. Det er også mulig å løfte fram enkeltobjekter for en periode, slik at disse får ekstra oppmerksomhet.

KulturIT oppfordrer til å legge inn CC-lisenser på de publiserte postene. Dette synliggjøres på DigitaltMuseum, slik at det er tydelig hva slags bruk av bildet som er tillatt. DigitaltMuseum har også en bestillingsfunksjon for de som ønsker dette. Ved å legge på kartkoordinater blir det mulig å plassere objektet på et kart.

Publiserte poster blir også tilgjengelig i et API, slik at museet eller andre interesserte kan lage egne presentasjoner av dette. Informasjonen høstes også av Kulturrådet, og gjøres tilgjengelig for søk gjennom Norvegiana og Europeana. 

I 2018 hadde nettstedet nesten 7 000 000 besøk.

DigitaltMuseum for publikum

Som publikummer kan du søke i alle samlingene, samle og dele i mapper, kommentere innhold og bestille bilder.

Tilbakemeldinger fra publikum kan være uvurderlige. Mange museer går aktivt ut og ber om innspill og kommentarer på gjenstandsnivå. Ved å åpne opp kan museet få hjelp til å påpeke alt i fra feil i verdifulle opplysninger til gode og morsomme innspill og mer informasjon. Personer og steder på bilder er svært populært. DigitaltMuseum et godt eksempel på crowdsourcing, altså at man lar den kollektive kunnskapen komme institusjonene til gode.

  • Skisko på DigitaltMuseum. 

Ukjent.
    Skisko på DigitaltMuseum. Ukjent.

Jeg vil bare informere at undertegnede bruker denne type skisko per dags dato, og at tidsrommet for bruk (1970-1980 ant), bør rettes til 1970-2010, om ikke 2011, da jeg nok ikke kjøper nye før årsskifte 2010/2011. Skoene brukes flittig om vintrene og har mange gode kvaliteter. For eksempel er de særdeles myke siden de hovedsaklig består av lær og myk gummisåle, noe som gjør at man ikke trenger ha ett ekstra par sko for å kjøre bil til/fra ski løypen. De er med på å skape et fint samtaleemne på tur, samt at med tilstrekkelig skokrem kan benyttes som pensko.

Vennlig hilsen Trofast Alfasko bruker. USE THE ALFA, BECOME THE ALPHA!!!

Søk i objektene

Nettstedet har et godt søk slik at det skal være enkelt å finne frem i mengden. Det er mulighet til å søke i alt, men også å avgrense innenfor type, sted, tid, museum og lisens. Via integrering av KulturNav får en også treff på personer og objekter som har en relasjon til disse. Det er opprettet ”mapper” av fagpersoner ved museene som grupperer objekter innenfor ulike temaer.

Nøkkeltall

Sverige

  • over 2,9 millioner gjenstander
  • 64 museer

Norge

  • over 2,3 millioner gjenstander
  • 204 museer