DigitaltMuseum vant internasjonal pris

Fredag 20. september ble KulturIT tildelt to priser for sitt arbeid med nettsidene DigitaltMuseum i kategorien «beste nettside» og hovedprisen «Best Achievement Award» under Heritage in Motion-seremonien. Utdelingen fant sted på en årlig konferanse i regi av European Museum Academy, som i år var lagt til Ljubljana, Slovenia.

  • Vinnerne av de ulike priskategoriene på scenen i Ljulbjana. (Foto/Photo)
    Vinnerne av de ulike priskategoriene på scenen i Ljulbjana. Heritage in Motion

«Heritage in Motion» er en årlig multimediakonkurranse som berømmer de beste tekniske løsningene som bidrar til å fremme Europas kulturarv. Prisen deles ut i kategoriene «film og video», «apper», «spill og interaktive opplevelser» samt «nettsider». I tillegg deles det ut en hovedpris for beste digitale løsning uavhengig av kategori.
Juryen var enstemmige i sin beslutning om å kåre DigitaltMuseum til vinneren:

«Målet med DigitaltMuseum er å tilby publikum verktøy for å søke og utforske gjenstander, fotografier, videoer og kuratert innhold. Dette gjør det mulig å benytte innholdet til forskning, utdanning og interaktive utveksling med publikum. Samtidig søker prosjektet å tilby museene gode verktøy for formidling, kommunikasjon og innsikt i deres nettbaserte tilstedeværelse».

Juryen uttaler:
«Et veldokumentert prosjekt som dekker samlingene fra nærmere 300 kulturinstitusjoner I Norge og Sverige: et eksempel på et ambisiøst samarbeid med betydelig rekkevidde både for museumsarbeidere og det generelle publikum”.

KulturIT er et utviklingsselskap som leverer komplette løsninger til flere hundre museer i Norge og Sverige. Selskapet er eid av 10 museer og har hovedkontor på Lillehammer. DigitaltMuseum er en felles nettbasert portal der flere hundre museer publiserer sine samlinger. Portalen gjør samlingene tilgjengelig for søk og utforsking hvor som helst og når som helst.

  • Produktutvikler Jostein Eikanger og produktansvarlig Espen A. Nordenhaug (Foto/Photo)
    Produktutvikler Jostein Eikanger og produktansvarlig Espen A. Nordenhaug Heritage in Motion
  • Produktutvikler Jostein Eikanger og produktansvarlig Espen A. Nordenhaug (Foto/Photo)
    Produktutvikler Jostein Eikanger og produktansvarlig Espen A. Nordenhaug Heritage in Motion

Løsningen finnes for Norge på digitaltmuseum.no, i Sverige på digitaltmuseum.se og en samling av alle objekter på digitaltmuseum.org.

Heritage in Motion Awards er et samarbeid mellom Europa Nostra og European Museum Academy og er bemyndiget av Europeana.

To av KulturITs representanter mottok med stolthet prisene i Ljubljana, Slovenia 20. september 2019. Dette er et resultat av målrettet samarbeid mellom Kulturrådet, museene og KulturIT over lang tid. Uten deres støtte til utvikling, samt det gode innholdet museene publiserer, ville ikke dette vært mulig.

Kontakt

Thomas Johansen

Leder for fagavdelingen

Espen Nordenhaug

Produktansvarlig DigitaltMuseum

Jostein Eikanger

Produktutvikler DigitaltMuseum

Lewi Nordby

Direktør