Hopp til hovedinnhold

Hva er eKultur?

eKultur er unikt konsept basert på fellesskapet i museumssektoren.

eKultur er summen av IT-løsningene som KulturIT utvikler for forvaltning og formidling i museumssektoren.

Løsningene henger sammen i et digitalt økosystem med en felles infrastruktur. 

Derfor kan du publisere samlinger og objekter rett fra Primus til DigitaltMuseum, og formidle innholdet via formidlingsløsninger som Kulturio og KulturPunkt eller på nettsidene til museet.

Men eKultur er mer enn dette.

Målet med konseptet eKultur er et bredt digitaliseringsløft som inkluderer så vel små som store aktører i sektoren. Digitalisering av forvaltning og formidling av kulturarv er et viktig politisk mål. 

De felles digitale løsningene som KulturIT utvikler i samarbeid med museene og med støtte fra Kulturrådet, bidrar til at utviklingen drives fremover for sektoren som helhet.

Sammen med museene skaper vi felles digitale løsninger som gir kultur til alle.

Fra KulturITs visjon
NavnPeriodeBetegnelseNavnGjenstanderFotoBygningerArkeologiFDVMuseets digitalesamlingsdatabasePrimusDigitaltMuseumMuseum24MuseumsbillettKulturioMinneDAMSKulturNavVirtueltMuseumKulturPunkt

Løsningene i eKultur – kort fortalt

Primus

Primus er et helhetlig forvaltningssystem som nå brukes av mer enn 200 museer og andre kulturarvinstitusjoner. Primus ivaretar internasjonale standarder for samlingsforvaltning og tilrettelegger for samarbeid mellom institusjoner.

KulturNav

KulturNav er en plattform hvor sektoren kan skape og dele en felles forvaltningsterminologi, blant annet navn, begreper og definisjoner. Når  institusjoner deler terminologi med hverandre, gir dette gode felles.

Minne

Minne gjør det enkelt for museer å samle inn og håndtere minner og historier fra befolkningen. Denne immaterielle kulturarven er verdifull både i forskning og formidling. 

DAMS

Med DAMS fra KulturIT kan du raskt samle og sortere store mengder mediafiler i en sikker skylagringsløsning. Slik blir det enklere å finne filene og bruke dem som du ønsker, samtidig som du sparer lagringsplass.  

DigitaltMuseum

DigitaltMuseum er stedet hvor museene gjør samlingene sine tilgjengelig for alle. Mer enn 300 norske og svenske samlinger er publisert på DigitaltMuseum. Her kan publikum og fagfolk utforske mer enn 6,5 millioner objekter og fordype seg i artikler knyttet til samlingene.

Kulturio

Kulturio er løsningen du bruker for å lage en utstilling med digitale virkemidler. Kulturio gir rom for utvidede publikumsopplevelser gjennom bilder, video, lyd og interaktivitet.

KulturPunkt

KulturPunkt er en unik mulighet til å fortelle historier til publikum både på og utenfor museumsområdet. Museene kan legge til lydfiler, bilder, video og info om f.eks. historiske bygninger og steder med en spennende historie – altså kulturpunkter. I appen kan publikum finne  kulturpunkter i nærheten av der de er.

Museum24

Museum24 er systemet du trenger for å skape og drive en levende museumsnettside – museenes kommersielle plattform ut mot publikum. Vi i KulturIT hjelper deg i gang og tilpasser nettsiden med ønsket design og struktur.

Museumsbillett

Med Museumsbillett presenterer du enkelt billettsalg på nett, for eksempel på museets nettside og i sosiale medier. Museumsbillett gir deg mulighet til å presentere hvert arrangement og billettype med bilde og tekst.

VirtueltMuseum (kommer)

VirtueltMuseum er en ny formidlingsplattform hvor museene kan fortelle historier og skape utstillinger gjennom bruk av 3D-opplevelser, scrollytellformat og 360 graders visninger av gjenstander og rom.

  • Logo - Støttet av Kulturrådet
    1/1

Har du spørsmål om løsninger i eKultur?