DigitaltMuseum

DigitaltMuseum gir tilgang til mer enn fem millioner objekter fra over 250 museer og samlinger i Norge og Sverige. Museenes samlinger er tilgjengelig for alle.
Du kan utforske, dele og ha dialog om kunst- og kulturarv.
Samlingene kan benyttes til studier, undervisning, artikler, slektsforskning med mer.

DigitaltMuseum tilgjengeliggjør samlingene for all. Museene får en egen nettside der de kan presentere institusjonen og samlingene sine.  De kan til en viss grad velge hvilke opplysninger som skal publiseres for hver enkel objekttype. Objektene kan representeres med ett eller flere bilder og tilhørende informasjon.

Museene velger selv hvilke objekter som skal publiseres. I tillegg til gjenstander, fotografier og bygninger, kan også film og lydklipp publiseres. Det finnes et eget oppsett for kunst. Utstillinger og mapper kan publiseres for å se sammenhenger, og øke forståelsen innen et tema. Det er også mulig å løfte frem enkeltobjekter fra en tidsperiode, slik at disse får ekstra oppmerksomhet.

KulturIT oppfordrer til å legge inn CC-lisenser på de publiserte postene. Dette synliggjøres på DigitaltMuseum, slik at det er tydelig hva slags bruk av bildet som er tillatt. DigitaltMuseum har også en bestillingsfunksjon for de som ønsker dette. Ved å legge på kartkoordinater blir det mulig å plassere objektet på et kart.

Publiserte poster blir også tilgjengelig i et API. Dermed kan museet eller andre interesserte kan lage egne presentasjoner av dette. Informasjonen hentes også av Kulturrådet. Dette bidrar til å  gjøre det tilgjengelig for søk gjennom Norvegiana og Europeana.

I 2019 hadde nettstedet nesten 7 millioner besøk.


DigitaltMuseum for publikum


Du kan søke i alle samlingene, samle og dele i mapper, kommentere innhold og bestille bilder.

Tilbakemelding fra publikum kan være uvurderlige. Mange museer går aktivt ut og ber om innspill og kommentarer på gjenstandsnivå. Ved å åpne opp for innspill kan museet få verdifulle opplysninger eller gode og morsomme informasjon. Personer og steder på bilder er svært populært. DigitaltMuseum et godt eksempel på crowdsourcing. Det vil si at man lar kollektiv kunnskap komme institusjonene til gode.

  • Skisko på DigitaltMuseum. 

Ukjent. (Foto/Photo)
    Skisko på DigitaltMuseum. Ukjent.

Jeg vil bare informere at undertegnede bruker denne type skisko per dags dato, og at tidsrommet for bruk (1970-1980 ant), bør rettes til 1970-2010, om ikke 2011, da jeg nok ikke kjøper nye før årsskifte 2010/2011. Skoene brukes flittig om vintrene og har mange gode kvaliteter. For eksempel er de særdeles myke siden de hovedsaklig består av lær og myk gummisåle, noe som gjør at man ikke trenger ha ett ekstra par sko for å kjøre bil til/fra ski løypen. De er med på å skape et fint samtaleemne på tur, samt at med tilstrekkelig skokrem kan benyttes som pensko.

Vennlig hilsen Trofast Alfasko bruker. USE THE ALFA, BECOME THE ALPHA!!!

Søk i objektene

Nettstedet har et søkefelt, som gjør det enklere å finne frem i mengden. Det er mulig å søke i alt, eller avgrense innenfor type, sted, tid, museum og lisens. Gjennom integreringen med KulturNav får du treff på personer og objekter som har en relasjon til disse. Det gjøres av fagpersoner som grupperer objekter innenfor ulike temaer i «mapper».


Nøkkeltall

Sverige

  • over 3,1 millioner gjenstander
  • 64 museer

Norge

  • over 2,6 millioner gjenstander
  • 204 museer