Museumsguiden.no – bygget med data fra KulturNav

Museumsguiden.no er en ny tjeneste som gir publikum oversikt over norske museer. Museumsguiden er også en veiviser til det digitale museumslandskapet.

Museumsguiden.no er en publikumsvennlig portal som samler norske museer på ett sted.

Museumsguiden.no er utviklet av KulturIT og tar utgangspunkt i museene i Kulturrådets museumsstatistikk.

Hittil er 525 museumsarenaer presentert på Museumsguiden.no, men oversikten utvides og utvikles fortløpende.

Tjenesten skal gjøre det enklere for publikum å finne frem til museumstilbudene, både fysisk og digitalt. 

Museumsguiden.no er tilpasset både PC/mac, nettbrett og mobil. For enkel tilgang kan man legge guiden som app på hjemskjermen.

 • En bildetekst (Foto/Photo)
  1/5
  Tilpass utvalget geografisk ved å velge fylke. (Bilde 1 av 5)
 • Fylkesoversikten vises både i kart og som liste. (Foto/Photo)
  2/5
  Fylkesoversikten vises både i kart og som liste. (Bilde 2 av 5)
 • Tilpass letingen etter interesseområde ved å velge kategori. (Foto/Photo)
  3/5
  Tilpass letingen etter interesseområde ved å velge kategori. (Bilde 3 av 5)
 • For å foreslå endringer i opplysninger, bør museene gjøre dette direkte i kildedataene i KulturNav. Gjør dette via "Kilde" nederst til høyre på profilsiden i Museumsguiden. (Foto/Photo)
  4/5
  For å foreslå endringer i opplysninger, bør museene gjøre dette direkte i kildedataene i KulturNav. Gjør dette via "Kilde" nederst til høyre på profilsiden i Museumsguiden. (Bilde 4 av 5)
 • Museumsguiden.no er enkel å bruke. Skriv i søkefeltet eller sorter museene etter fylke eller kategori. (Foto/Photo)
  5/5
  Museumsguiden.no er enkel å bruke. Skriv i søkefeltet eller sorter museene etter fylke eller kategori. (Bilde 5 av 5)

Slik brukes Museumsguiden.no

Publikum kan søke på museumsnavn eller stedsnavn i søkefeltet eller sortere museene etter fylke eller kategori.

Med den posisjonstilpassende kartløsningen er det dessuten lett å finne museumstilbud i nærheten, for eksempel på reise. 

Hvert museum og hver museumsarena har sin egen profilside på Museumsguiden.no. Der finner publikum en kort infotekst, tilknyttede museumsarenaer, besøksadresse og en praktisk lenke til veibeskrivelse i GoogleMaps.

Fra profilsiden vises publikum dessuten videre til museets egen nettside og til museets samling på DigitaltMuseum.

Bygget med gode data fra KulturNav

Museumsguiden.no er et godt eksempel på hvordan vi kan bygge nettapplikasjoner med felles strukturerte, åpne data fra KulturNav. 

Museumsguiden.no tar utgangspunkt i datasettet Kulturorganisasjoner, Norge, som Kulturrådet er ansvarlig for å forvalte.

KulturIT filtrerer dataene ut til Museumsguiden.no ved hjelp av mapper som definerer hvilke institusjoner som inkluderes og kategoriene de sorteres i.

Museumsguiden.no oppdateres fortløpende med ferske data fra KulturNav, for eksempel dersom besøksadressen til et museum endres.

Kan gi økt synlighet for museene

Museumsguiden.no er koblet opp mot DigitaltMuseum. Derfor vil Museumsguiden.no også kunne være en veiviser til det digitale museumslandskapet.

Målet er å bidra til økt synlighet for museene og en enklere vei til museumstilbudene for publikum.

Foreløpig er bare museene som er publisert på DigitaltMuseum, presentert med bilde på Museumsguiden.no. Disse har også mulighet til å endre bildet selv.

Det gjør de viaeKulturs admin-del. Bildet kan bare endres av en person som har en bruker med administrator-rettigheter. Hvis ingen på museet ditt har dette, kan du kontakte support@kulturit.no for å få dette selv.

Vi jobber fortsatt med forbedringer av Museumsguiden.no. Innloggede KulturNav-brukere har tilgang til å endre opplysninger om museene i datasettet. 

Slik bidrar du til å forbedre Museumsguiden.no

 • Sjekk at ditt museum er presentert med riktig informasjon

 • Mangler det museer eller museumsarenaer? Foreslå nye poster i datasettet Kulturorganisasjoner, Norge. Forslaget må inneholde korrekt navn, URL/nettadresse til museets hjemmeside og eventuell kobling til konsolidert museum.

 • Foreslå andre endringer i eksisterende poster i KulturNav. Man kommer direkte til kildedataene om et museum ved å klikke påKilde. Denne muligheten ligger nederst til høyre på museenes profilside på Museumsguiden.no. Vi vil vurdere forslagene sammen med Kulturrådet.

 • De 13 kategorieneer laget for å sortere de mer enn 500 museumsarenaene i guiden så dekkende som mulig. Inndelingen er gjort blant annet basert på KulturNav-mappenType av kulturarena. Det er mulig å påvirke kategoriseringen av et museum ved å foreslå å legge til eller fjerne inriktning/fokus i denne mappen.

 • Det er også mulig å foreslå endringer via et museums profilside på Museumsguiden.no, men den ønskelige måten er å gjøre endringene i KulturNav.