Nyheter i DigitaltMuseum

Varje kvartal sammanställer vi vad som har hänt kring DigitaltMuseum. Läs om nya museer, nya funktioner och goda exempel på hur museernas gemensamma förmedlingskanal för samlingar kan användas.

Fjärde kvartalet 2019

En ny lösning för åtkomst till eKultur-tjänster, forum, meddelanden och statistik -en så kallad dashboard - presenterades på eKultur-seminariet tidigare i höstas. En första version av lösningen kommer att lanseras i början av 2020 och den kommer att innehålla tillgång till besöksstatistik, ny forumlösning och en ny meddelanderuta. Genom att byta till Google Analytics kommer museerna att få djupare insikt i mer detaljerad statistik. Den nya meddelandekomponenten gör det möjligt att hantera förfrågningar från Digitaltmuseum och forumet i samma inkorg. Med den nya inloggningslösningen kommer användare på lång sikt att kunna få tillgång till alla eKultur-lösningar från samma plats och kunna växla sömlöst mellan dem.

Parallellt med detta arbete har vi förbättrat delningen av sökresultaten på sociala medier, gjort det möjligt att även samla mappar, utställningar och artiklar i mappar samt utfört ett antal buggfixar. Under tiden fram till jul, kommer vi att förbättra sökkontextlinjen, som gör det möjligt att bläddra mellan objekt från en sökning, samt lansera nya redaktionella temabaserade startsidor på DigitaltMuseum där museerna kan kuratera ingångar till innehållet på DigitaltMuseum.

Tredje kvartalet 2019

Fokus för utvecklingen av DigitaltMuseum har den senaste tiden varit att skapa effektivare administrationsverktyg för museer. Detta kommer även att ge bättre möjligheter till insyn i allmänhetens användning av lösningen. Vid lanseringen kommer det att ge museerna tillgång till detaljerad besöksstatistik, hantering av kommentarer och förfrågningar, samt redigering av artiklar och webbplatser på DigitaltMuseum - allt från ett och samma ställe. Detta är ett led i arbetet att koppla samman museernas verktyg i eKultur ännu närmare varandra.

Genom att lägga till en helt ny plattform för statistik, ger det även museerna själva möjligheter att få en mer detaljerad inblick i antal besök och användning av DigitaltMuseum. Man kan till exempel få översikt över trafikkällor och jämföra trafik under olika perioder av året samt få en djupare inblick i innehållet och i realtidsvisning av besök.

De nya verktygen kommer att presenteras på eKulturseminaret i november.

Vi har även lagt till fält för PEPPOL-id (e-faktura) i bildbeställningsformuläret samt vidtagit åtgärder som säkrar bättre delning av sökresultat i länkar och på sociala medier.

Andra kvartalet 2019

Publicerat 17 juni 2019

Vi arbetar just nu med att implementera stöd för att se och hantera besöksstatistik, kommentarer och nyckelord för objekt på DigitaltMuseum. Alla institutioner som har samlingar publicerade på DigitaltMuseum kommer att få tillgång till detta med samma inloggning som används för att administrera museisidan och artiklar på DigitaltMuseum. Detta beräknas vara klart i sommar.

Lanserade utvecklingsinsatser inkluderar förbättring av träffsäkerheten på föreslagna Wikipedia-artiklar för objekt på DigitaltMuseum, möjlighet att visa kommentarer om licenser, fält för godkännande av villkor vid bildbeställning, snabbare sökning, ändringar i lisensfilter och sökning samt ett antal buggfixar.

Det finns nu 130 publicerade artiklar på Digitalt Museum, fördelade mellan de 140 institutioner som har begärt att få tillgång. Detta bidrar till redaktionellt innehåll som berikar DigitaltMuseum som förmedlingsplattform. Besök https://digitaltmuseum.org/search/?aq=type:%22article%22 för en översikt över alla artiklar.

Första kvartalet 2019

Publicerat 29 mars 2019

Efter lanseringen av den nyamuseisides- och artikeleditorn, har vi arbetat för att garantera stabilitet, korrigeringar och vidareutveckling av funktionaliteten knuten till denna. Ett resultat av detta är att museisidorna på DigitaltMuseum.no och .se nu kan redigeras så att redaktionella urval av innehållet kan göras. Samtidigt har vi även implementerat stöd för att visa opublicerade artiklar och samlingar, så att inloggade användare kan se dessa på DigitaltMuseum innan de publiceras offentligt. För en översikt över alla förändringar hänvisas till ändringsloggen. Övriga utvecklingsprojekt inkluderar stöd för HD-kvalitet på video i alla webbläsare, möjlighet att söka i fälten «teknik» och «klassificering» i avancerad sökning och implementering av «territorium» som en hierarki i platsfiltreringen. Det har även genomförts en användarundersökning på DigitaltMuseum organiserad av Handelshøyskolen BI.  

KulturIT för diskussioner med (Norska) Kulturrådet om att leverera museiuppgifter till Europeana. Norvegiana stängs ned och DigitaltMuseum blir den nya vägen för de norska museernas data till Europeana.