Nyheter i DigitaltMuseum 2020

Varje kvartal sammanställer vi vad som har hänt kring DigitaltMuseum. Läs om nya museer, nya funktioner och goda exempel på hur museernas gemensamma förmedlingskanal för samlingar kan användas.

Andra kvartalet

Publicerat 22 juni 2020

Vi fortsätter processen med att flytta alla museer från DigitaltMuseums gamla adminlösning till den nya. Alla museer som vill hämta ut statistik kan nu få tillgång till den via den nya tjänsteportalen som finns på https://portal.ekultur.org.

Tjänsteportalen innehåller  en detaljerad statistikapplikation. Applikationen är en beställning från Kulturrådet och ingår i projektet ”Vidareutveckling eKultur 2019-2021” och ger tillgång till grafik och sammanfattning med siffror för:

  • Besök till en, flera eller alla samlingar på DigitaltMuseum
  • Översikt över registrerade objekt i Primussamlingarna för varje ägare
  • Översikt över antalet publicerade objekt på DigitaltMuseum för varje ägare

Vi har sett ett ökat intresse och en ökad användning av DigitaltMuseum både från museer och från allmänheten under coronapandemin, då besöken ökat med 43 % på .no och 75 % på .se under perioden 15 mars till 15 maj 2020 jämfört med förra året. Vi har genomfört webbinarier om användningen av artikel- och förstasidesredigeraren med fler än 150 deltagare i Norge och Sverige. Det är därför glädjande att se att vi nu har fler än 500 publicerade artiklar på DigitaltMuseum.

Domene

15.3.19-15.5.19

15.3.20-15.5.20

 

.no

610 971

874 706

43,17 %

.se

340 463

596 326

75,15 %

.org

87 683

133 587

52,35 %


Med tanke på det växande intresset för artiklar på DigitaltMuseum, kommer vi nu att prioritera att arbetet med att implementera redigeraren i tjänsteportalen samtidigt som vi lägger till nya och efterfrågade funktioner, t.ex. möjlighet att lägga till sökord i artiklar och länkar mellan objektsidor och objekt som används i artiklar. Detta arbete pågår just nu.

Vi är stolta över att kunna säga att DigitaltMuseum nu stöder bilddelningsformatet IIIF. Även detta projekt är en del av ”Vidareutveckling eKultur 2019-2021”. Tjänsten läser bilder från DMS (eKulturs gemensamma mediaserver) med hjälp av IIIF Image API. Vi har även skapat en tjänst som genererar IIIF Presentation-manifest som gör det möjligt för DigitaltMuseum-användare att bläddra i stora bildsamlingar i t.ex. enskilda objekt, mappar och utställningar. Tjänstens prestanda har förbättrats markant och vi implementerar nu stöd för att visa presentationerna med en ny bildvisare i DigitaltMuseum. För mappar och utställningar som innehåller objekt med flera bilder, kommer allmänheten få möjlighet att öppna bildvisaren med IIIF-stöd i den nya gallerivisningen.

Med hjälp av tjänsten IIIF Presentation-manifest kommer även tredje part att kunna dra nytta av bilderna på DigitaltMuseum i sina projekt. Vi ser dock att detta medför en hög kostnad i form av prestanda och resurser. Inledningsvis vill vi därför engagera testpiloter som kommer att kunna bidra genom att använda och testa tjänsten. Detta kommer att ge oss den erfarenhet som krävs för att kunna avgöra hur vi kan erbjuda externa aktörer tillgång till detta i större skala.

Första kvartalet

Publicerat 3 april 2020

En ny lösning för åtkomst till eKultur-tjänster testas nu av ett antal museer. Lösningen ger tillgång till en översiktspanel med utvalda nyckeltal för besöksstatistik, förfrågningar och kommentarer samt möjlighet att visa dataurval från enskilda museer och konsoliderade enheter som man har tillgång till. Det finns även en egen applikation för åtkomst till mer detaljerad statistik för DigitaltMuseum. Observera att statistiken nu hämtas från Google Analytics och att den därför kommer att avvika från tidigare statistik. 

I samband med utvecklingsarbetat av den nya tjänsteportalen har den gamla forumlösningen nu ersatts med en ny plattform. Forumet finns numera på https://forum.ekultur.org.  

Om du vill ha tillgång till tjänsteportalen nu, kan du skicka ett e-postmeddelande till support@kulturit.no. Vi kommer successivt att flytta alla från den gamla DM admin-tjänsten till den nya lösningen. Med denna tjänsteportal kommer användare på lång sikt att kunna få tillgång till alla eKultur-lösningar från samma plats och kunna växla sömlöst mellan dem. 

På DigitaltMuseum finns nu söksidor per objekttyp. Detta ger allmänheten möjlighet att söka inom de olika objekttyper, t.ex. inom fotografier eller föremål. Det är samtidigt möjligt att redigera sidorna i artikeleditorn, så att museer som vill ha tillgång kan administrera dessa sidor. Se https://digitaltmuseum.se/objekttyper för en översikt över alla objekttypsidor.  

Dessutom har ett antal buggfixar gjorts, bland annat korrigeringar i samband med fel vid sökningar med operatörer (”AND”, ”OR”, osv.), ny och förbättrad logik bakom sökkontext som gör det möjligt att bläddra mellan objekt i ett sökresultat i en menyrad längst upp på sidan samt diverse korrigeringar i artikeleditorn. 

En tid framöver kommer vi att fortsätta arbetet med nya funktioner i DigitaltMuseums editor som gör det möjligt att organisera innehåll både i admin och på DigitaltMuseum.