Nyheter i KulturNav

Varje kvartal sammanställer vi vad som har hänt i KulturNav. Läs om nya funktioner, nya projekt och goda exempel på hur KulturNav kan användas.

Fjärde kvartalet 2019

Under hösten har vi arbetet med att anpassa KulturNav till etablerade standarder för metadata. Resultatet är tillgängligt i version 1.9.7 som lanserades i början av november. I versionen gör vi det också möjligt för datasetförvaltare att publicera sina data genom DCAT-AP (Data Catalogue Vocabulary - Application Profile for data portals in Europe), vilket är en standard för att beskriva dataset och datakataloger. Vi har även utvecklat ett förbättrat upplägg för sök som möjliggör språkspecifikt sök och som gör att du ser olika sökmöjligheter och antalet träffar redan när du skriver sökorden. 

Utvecklingen av KulturNav fortsätter under 2020 i fyra teman: kvalitetsförbättring av information, skriv-API fas 2, smidigare versionshantering och bättre platshållare.  

Nya dataset under fjärde kvartalet. 

Tredje kvartalet 2019

Vad har skett sedan sist

Under tredje kvartalet kommer två versioner att ha lanseras - en i augusti och en i slutet av september. I juli och augusti arbetade vi med att göra det lättare att lämna förslag på förbättringar av innehållet genom att skapa en ny förslagspanel. Där kan användaren föreslå ny information och korrigeringar. I panelen kan du även enkelt lämna ett meddelande till redaktionen av datasetet med korrigeringar, tips, källhänvisningar mm. Den nya panelen öppnar även upp gör att ge generell feedback från dig till oss som utvecklar KulturNav. Du öppnar förslagspanelen med en rund knapp nere till höger på sidan. Under september så förbättrar vi anpassningen av KulturNavs maskinläsbara data genom att göra valda dataset tillgängliga via DCAT-AP (Data Catalog Vocabulary application profile) - en webstandard för att publicera öppna datakällor. Vi förbättrar även kopplingen till andra standarder som till exempel schema.org.

Nya dataset

Afrikaregisteret (Norsk Maritimt Museum) - [https://kulturnav.org/cb53fe8d-a166-4530-9d5b-e97428f68f80]. Datasetet skal kaste lys over norske ut- og arbeidsvandrere, næringsaktører og investorer som vendte blikket mot Afrika under kolonitiden.

Planen vidare

Under Q4 kommer vi se mer på utökad hantering av externa importerade data (platshållare) och vi ska även utöka möjligheterna för andra system att skriva data till KulturNav (skriv API). Vi hoppas även kunna jobba med att utöka förbättringspanelen och kunna ha tid att förbättra KulturNav när det gäller versionshistorik och göra det lättare att förstå en posts redigeringshistorik.

Andra kvartalet 2019

Publicerat17 juni 2019 

Under andra kvartalet har tre versioner av KulturNav lanserats. Huvudfokus har varit att göra användargränssnittet renare, enklare och mer effektivt att använda. Vi har utökat kontrollfunktionerna i förbättringspanelen och utökat möjligheterna att matcha en post mot externa tjänster som Wikidata.org och Store norske leksikon. Dina bokmärken har blivit lättare att använda genom en ny menypanel som listar dina bokmärkta poster. En ny panel på Min sida gör det lättare att överblicka dina arbetsuppgifter som redaktör och administratör. Den är sammankopplad med en nyutvecklad funktion för e-postavisering som skickar ut påminnelser att det finns saker för dig att göra i KulturNav en gång per dygn eller en gång i veckan. 

Första kvartalet 2019

Publicerat 29 mars 2019

I och med den nya versionen i mars (1.9.2) har vi gjort klart den första fasen i ett större paket av förbättringar som ska göra det lättare att skapa bättre och mer standardiserade data i KulturNav.  

I december 2018 lanserades funktionen Förbättra som bland annat kontrollerar om andra system har mer information om din post och ger förslag till förbättringar som användaren tar ställning till.  

I oktober 2018 började vi visa mer information om en post hämtad från Wikipedia, Store norske leksikon och Lokalhistoriewiki. Användargränssnitt och navigation förenklas fortlöpande, bl a har menyn förbättrats och utökats och funktionsknappar samlats på sidan i en knapprad.