Nyheter i KulturPunkt

Varje kvartal sammanställer vi vad som har hänt i KulturPunkt. Läs om nya funktioner, nya projekt och goda exempel på hur KulturPunkt kan användas.

Fjärde kvartalet 2019

Vi arbetar för närvarande på en omfattande förnyelseprocess där alla delar av KulturPunkt får en ny design och förnyas. En ny teknisk plattform kommer att implementeras och denna har vi valt att kalla Kulturio. Nästa generations KulturPunkt Kiosk blir Kulturio Kiosk och vi introducerar en ny och spännande utställningslösning under namnet Kulturio Pro. KulturPunkt Mobil heter från och med nu kort och gott KulturPunkt.

Ett användarmöte för Kulturio är planerat till första kvartalet 2020.

KulturPunkt

Flera uppdateringar och korrigeringar har rullats ut under hösten. Här är de viktigaste förändringarna:

 • Nya KulturPunkt finns nu i App Store
 • Stöd för Open Graph-metadata för användning vid delning på sociala medier
 • Förbättrad språkfunktion
 • Möjlighet att kunna filtrera på kulturpunkter och museer i kartvyn
 • Möjlighet att visa terräng i kartvyn

Kulturio Kiosk

Vi arbetar intensivt med att få en ny och förbättrad version av KulturPunkt Kiosk på plats, under namnet Kulturio Kiosk. En intern betaversion är igång, och vi kommer att fortsätta arbetet med att fullända och färdigställa den under de kommande månaderna. Vi siktar på att lansera den nya lösningen under andra kvartalet 2020.

Kulturio Pro

Vi är stolta över att kunna introducera en ny och spännande utställningslösning. Lösningen underlättar anpassad layout och anpassade innehållsstrukturer, samt ger flexibilitet kring valet av kommunikationsteknik. Kulturio Pro kan exempelvis användas för att implementera utställningsprojekt som använder medel som sensortriggning, DMX-ljusstyrning och projektioner.

Kulturio Admin

En ny version av KulturPunkt Admin är under utveckling, under namnet Kulturio Admin. Lösningen kommer att ge kreatörer ett effektivare och mer översiktligt arbetsflöde än den nuvarande lösningen. Lansering beräknas ske andra kvartalet 2020.

Tredje kvartalet 2019

KulturPunkt Mobil

I juni lanserade vi en ny och uppdaterad version av KulturPunkt Mobil, tillgänglig via https://kulturpunkt.org från önskad enhet. Sedan lanseringen har vi genomfört fler uppdateringar, bland annat:

 • Anpassade användargränssnitt för datorskärmar
 • Kombinerad visning av kulturpunkter och museer på karta
 • Förbättrad helskärmsvisning av bildgallerier
 • Förbättrad QR-skanner
 • Bearbetning för visning av beskrivningar i artikel- och temalistor
 • Diverse optimeringar och korrigering av fel

KulturPunkt Kiosk

En uppdatering genomfördes för att korrigera ett fel som kunde orsaka saknat innehåll vid start.

En ny version av KulturPunkt Kiosk är under planering och utveckling. En ny teknisk plattform kommer att introduceras tillsammans med en moderniserad design. En betaversion kommer att vara redo för interna tester under det fjärde kvartalet. Vi återkommer senare med tidpunkten för slutlig lansering.

KulturPunkt Admin

Parallellt med processen för revitalisering av KulturPunkt Kiosk, arbetar vi med att utveckla en ny version av applikationen. Vi hoppas kunna lansera en betaversion under det fjärde kvartalet. Lösningen kommer att utvecklas i riktning mot kända principer för övriga kommunikationslösningar inom eKultur. Migrering av data från den gamla lösningen kommer att ske under 2020. 

Andra kvartalet 2019

Publicerat 15 juni 2019

KulturPunkt mobil och webb

Vi har arbetat med att förnya tjänsterna KulturPunkt mobil och webb. En ny gemensam lösning kommer att lanseras sommaren 2019. Lösningen är implementerad som en progressiv webbapplikation (PWA), som säkerställer likhet mellan olika enheter och plattformar. En ny och modern design introduceras, samt några nya funktioner:

·         Egen sidvisning för ägare

·         Sökning inom en kulturpunkt eller per ägare

·         Artikelsökning baserad på inmatning av sifferkod

·         Artikelsökning baserad på bildigenkänning

KulturPunkt Kiosk

En stabilitetsuppdatering har lanserats. En förnyad version av lösningen med en ny och modern design planeras och en betaversion beräknas vara klar i slutet av det tredje kvartalet.

KulturPunkt Admin

En förnyelse av KulturPunkt Admin befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede och vi planerar lanseringen av en betaversion under det fjärde kvartalet

Första kvartalet 2019

Publicerat 29 mars 2019

Den nya versionen av KulturPunkt Kiosk är i slutförandefasen och kommer att distribueras så snart den är kvalitetssäkrad. Vi ser ett behov av att förnya KulturPunkt inom flera områden. Vi arbetar på en ny upplaga av KulturPunkt mobil och KulturPunkt webb. Dessa kommer nu att ha en gemensam plattform som säkerställer likhet mellan olika enheter och plattformar. En betaversion är planerad att lanseras under andra kvartalet 2019. Lösningen implementeras som en PWA (Progressive Web App) och introducerar en moderniserad design. Dessutom kommer vi att arbeta med en förnyelse av KP Kiosk och KP Admin. Detta arbete kommer att inledas under det andra kvartalet, och lanseringen av en betaversion är planerad under det tredje kvartalet. 

Lars Gunnar Eggen är ny produktutvecklare för KulturPunkt.