Nyheter i Kulturio 2020

Varje kvartal sammanställer vi vad som har hänt i KulturPunkt. Läs om nya funktioner, nya projekt och goda exempel på hur KulturPunkt kan användas.

Andra kvartalet

Publicerat 22 juni 2020

Förnyelseprocessen av Kulturio-lösningarna fortsätter.

KulturPunkt

Flera  buggfixar och uppdateringar har rullats ut. Ändringarna inkluderar förbättring av språkfunktionen, stöd för textformatering i textrutor samt förbättring av ett fel som kan uppstå i vissa fall vid QR-skanning. Det är nu möjligt att installera KulturPunkt som en självständig applikation från webbläsare på Windows, Mac och Linux.

Projektet ”Skattejakt på Bygdøy” är ett samarbetsprojekt mellan museerna på Bygdøy och KulturIT, med målet att lansera en funktion för att skapa tipsrundor och skattjakter som en del av KulturPunkt. Prototyparbetet är i gång och utvecklingen startar under tredje kvartalet. Projektet planeras att vara slutfört tredje kvartalet 2021.

Kulturio Kiosk

En betaversion av nya Kulturio Kiosk testas på utvalda museer. Lösningen är en vidareutveckling av gamla KulturPunkt Kiosk, med en uppfräschad layout och ny teknisk plattform. Lösningen kommer successivt att kunna erbjudas till fler museer under tredje kvartalet.

Kulturio Pro

I Kulturio Pro har förbättringar implementerats inom mediahantering, hantering av externa enheter samt inbyggda verktyg för underhållsarbete. Under tredje kvartalet kommer vi  kunna ger museerna tillgång till en mobilvänlig applikation som erbjuder utförandet av enkla handlingar som omstart, reboot och möjligheten att slå på och stänga av externa skärmar och projektorer samt få ut viss användarstatistik. Lösningen kommer att användas för all digital förmedling i de kommande utställningarna ”Tidsrom” på Norsk folkemuseum och ”Impulser” på Maihaugen.

Kulturio Admin

Arbetet med att etablera nästa generations KulturPunkt Admin fortsätter. Lösningen kommer att köras på en ny teknisk plattform med en effektivare och mer flexibel datamodell. En betaversion förväntas vara klar under tredje kvartalet.

Första kvartalet

Publicerat 3 april 2020

Förnyelseprocessen av Kulturio-lösningarna fortsätter. Ett användarseminarium för Kulturio hölls i januari. 

KulturPunkt 

Flera uppdateringar och buggfixar har rullats ut. Ändringar inkluderar förbättring av Open Graph-metadata, förbättrade språkfunktioner och översättningar, rättning av sorteringsfel i listor och diverse prestandaoptimeringar. 

Museerna på Bygdøy i Oslo har tilldelats medel från Kulturrådet för implementering av en skattjaktsfunktion i KulturPunkt. Konkret innebär det att allmänheten ska kunna lösa uppgifter knutna till geografiska punkter. Projektet startade under det första kvartalet, och kommer att slutföras under det tredje kvartalet 2021. 

Kulturio Kiosk 

Vi fortsätter arbetet med implementeringen av nästa generations KulturPunkt Kiosk, som kommer att lanseras under namnet Kulturio Kiosk. Vi kommer att lansera den nya lösningen i beta under det andra kvartalet 2020. 

Kulturio Pro 

Arbetet med att etablera utställningslösningen Kulturio Pro fortsätter. Lösningen kommer att användas för all digital förmedling i den kommande utställningen ”Tidsrom” som öppnar på Norsk folkemuseum i juni. 

Kulturio Admin 

Arbetet med att etablera nästa generations KulturPunkt Admin fortsätter för fullt, och vi siktar på att lansera en betaversion under det andra kvartalet 2020.