Nyhetsbrev från KulturIT

eKultur – digitalt museisamarbete kring förvaltning, förmedling, forskning och förnyelse.

 • https://digitaltmuseum.no/021047928908/
julehandel-pa-stortorget-pennetegning (Foto/Photo)
  https://digitaltmuseum.no/021047928908/ julehandel-pa-stortorget-pennetegning

Vi närmar oss slutet på ett år med mycket aktivitet. I nyhetsbrevet kan du läsa mer om några av höstens aktiviteter och planerna framöver.

Arbetet med projektet ”Vidareutveckling eKultur 2019–2021”, som finansieras av det Norska Kulturrådet, pågår för fullt för att möta behoven i Primus, KulturNav och DigitaltMuseum enligt utvecklingsplanen som är tillgänglig här.

Som titeln på projektet avslöjar betyder detta även en förlängning av utvecklingsplanen till 2021. Parallellt med planen pågår även vidareutveckling av Kulturio och Minnen.

KulturIT har i höst varit i dialog med Kulturrådet för att se på möjligheter för att leverera data från eKultur till långtidslagring – ett viktigt och intressant arbete.

Vi på KulturIT vill passa på att tacka för ett gott samarbete under 2019 och önskar dig.

God Jul och Gott Nytt År!

                                                                      Lewi Nordby, VD KulturIT

eKulturseminarium

 • Bilde av Nils Weinander og Hans Höök.
Bilde tatt av Ulf Bodin. (Foto/Photo)
  Bilde av Nils Weinander og Hans Höök. Bilde tatt av Ulf Bodin.

Tack till er som deltog på eKulturseminariet på Armémuseum i Stockholm i år.

Seminariet gav en inblick i användningen och utvecklingen av de olika eKulturlösningarna med presentationer från både museerna och KulturIT.

KulturIT har fått bra återkoppling från deltagarna som vi tar med oss inför planeringen av nästa års eKulturseminarium. Vi uppdaterar er i början på det nya året. 

För att ta vara på det goda samarbetet planerar vi flera användarmöten för eKultur nästa år. Dessa ger användarna möjlighet att vara direkt involverade i utvecklingen av produkterna.

Många nyheter i Kulturio og KulturNav

KulturIT har släppt en ny version av KulturNav under fjärde kvartalet. Versionen har anpassat metadata till etablerade standarder och gör det möjligt för datasetförvaltare att publicera sina data genom DCAT-AP, läs mer. 

KulturIT fortsätter arbetet med att förnya alla delarna av KulturPunkt och siktar på att rulla ut nya versioner under andra kvartalet 2020, läs mer

Spännande projekt på gång i Minnen

I november hade prosjektet ”Minnen – samlingssted för samtidsdokumentasjon” workshop och projektmöte på Eidsvoll. Workshoppen var startskottet för en fas med användarorienterad design på Minnen.se.

KulturIT arbetar också med ett spännande projekt i samarbete med Nordiska museet som tillsammans med Sveriges Radio ska göra en insamlings som vänder sig direkt till lärare och elever vid svenska skolor, läs mer.  

Förbättringar av DigitaltMuseum

 • https://digitaltmuseum.no/011012794565/ukjent-jente-juletre (Foto/Photo)
  https://digitaltmuseum.no/011012794565/ukjent-jente-juletre

KulturIT har färdigställt förbättringar av mappfunktioner och delning av sökresultat i sociala medier. Arbetet med att förbättra och stabilisera sökkontextlinjen är nu påbörjad. Detta kommer att göra det möjligt att bläddra mellan sökresultat från objektsidor.

Utöver detta arbetar vi med att etablera fler redaktionella verktyg för att kuratera innehåll på nya startsidor på DigitaltMuseum, läs mer.


Kom ihåg att följa DigitaltMuseum på Facebook

Uppdateringar i Primus

Primus Web kommer att uppdateras till version 7.5.1 under januari 2020. Uppdateringen kommer att introducera den senaste versionen av kodbiblioteket och innebär prestandaförbättringar. 

 Arbetet med vidareutvecklingen av film och ljud i Primus samt en ny DAMS-tjänst i eKultur är i designfasen. DAMS-tjänsten i eKultur ska vara nära knuten till Primus, och sörja för hantering och hämtning av bland annat film, ljud och bilder. Målet är att ett pilotprojekt med DAMS och nya funktioner för PrimusWeb film/ljud ska vara igång under tredje kvartalet 2020,läs mer

Kom på Primuskurs!

 • (Foto/Photo)

Grundläggande kurs i Primus: 11-12 februari 2020, i Stallet på Nordiska museet, Stockholm, klockan 09-16. För anmälan och information, klicka här

Primuskurs för avancerade användare: 3-4 mars 2020, i Stallet på Nordiska museet, Stockholm, klockan 09-16. För anmälan och information, klicka här

Vi erbjuder olika typer av utbildning och rådgivning för eKulturlösningarna

Klicka här för att läsa mer om vad vi har att erbjuda.