Nyhetsbrev

eKultur – digitalt museisamarbete kring förvaltning, förmedling, forskning och förnyelse.

Hej,

Arbetet med den långsiktiga planen för eKultur fortsätter. Det kan du läsa mer om i detta nyhetsbrev.

Vi är stolta över programmet för årets eKultur-seminarium och ser fram emot att träffa er. Det finns fortfarande några lediga platser. Information om anmälan hittar du nedan. Hoppas få se många av er i Stockholm!

Lewi Nordby, direktör KulturIT

Välkommen till höstens eKultur-seminarium

Tema för seminariet är: Hur ska e-kulturarbetet organiseras internt på museet?

eKulturseminariet i Sverige arrangeras i samarbete med Nordiska museet i Stockholm den 20-21 november.

Glöm inte att anmäla dig!

Läs mer

Status för utvecklingsplan 2017-2020

KulturIT har med stöd från Kulturrådet utarbetat en långsiktig plan för eKultur. Satsningsområden är skisserade med prioriterade mål för utvecklingen fram till 2020. Planen justeras och revideras efter hand. Läs mer om status för de olika produkterna nedan. De uppgifter som vi prioriterar närmast hittar du via länkar till årsplaner för 2018.

Primus

Vi har sett över rutinerna för Primus-support, förbättrat arbetsflödena och kortat svarstiden. Nu uppdaterar vi vägledningarna till Primus så att det blir enklare att hitta den information som du behöver.

Med Primus 7.4 har vi förbättrat kontroll och styrning kring användarbehörigheter till accessionsmodulen och borttagning av objektposter. Och vi arbetar kontinuerligt med att förbättra indexeringen mellan PrimusWin och PrimusWeb. 

Läs mer.

DigitaltMuseum

Nu kan du skriva artiklar på DigitaltMuseum! Museer kan även göra ändringar på sin egen museisida på DigitaltMuseum.

Läs mer.

KulturNav

Fokus på utvecklingen av KulturNav är att det ska gå lättare och snabbare att skapa data av bra kvalitet. Vi har lagt till funktioner för att söka och importera externa poster till dina dataset som du kan fortsätta att arbeta med. Det går också att söka fram och importera länkade färdiga poster. Nya relaterade poster kan dessutom skapas direkt vid inmatning. Vi har också lagt till smart automatisk kontroll av länkar. Används data från KulturNav vid katalogisering? Vår nya och uppdaterade "LODOmeter" indikerar om poster används vid registrering i Primus och visar hur mycket dina dataset används av andra organisationer. 

Läs mer.

KulturPunkt

Det finns en ny version av KulturPunkt Mobil för iOS. Vi arbetar vidare med att lyfta ut editoren för mosaik i KulturPunkt Kiosk ur betaversionen. KulturPunkt har nu stöd för att visa museets information om personskydd.

Läs mer.

Minne

Minne har fram till idag använts som plattform för 26 minnesinsamlingar i Norge och Sverige. På de två webbsidorna minner.no och minnen.se finns närmare 1 000 minnen publicerade. Och därutöver har 369 minnen kommit in som enbart är tillgängligt för forskning. Vi fortsätter försöksperioden med Minne även under 2019.

Ta kontakt om ni är intresserade av att använda Minne för ert insamlingsarbete. Och har ni redan idag digitalt insamlat material så kan ni även importera in detta och publicera det via minne. Maila support@kulturit.org med Minne i ämnesraden om ni vill veta mer.

Kurser och workshoppar

KulturIT har erfarna kursledare och kan erbjuda dig skräddarsydda kurser och workshoppar med anknytning til eKulturs produkter anpassade för ditt museum, både i Sverige och Norge. Vi kan också erbjuda institutionsinterna kurser och rådgivning i form av praktiska workshoppar i båda länderna. Vill du veta mer ta kontakt på support@kulturit.org.