Nyhetsbrev

eKultur - förvaltning, förmedling, forskning och förnyelse i museerna

Hoppas att alla har haft en trevlig sommar!

Under den gångna perioden har vi bland annat arbetat med kravspecifikationerna för vidareutveckling av film- och ljudmodulen i Primus. Vi ser även fram emot att få presentera ett nytt administrationsverktyg i DigitaltMuseum under hösten, där museer kommer att få bättre insikt i allmänhetens besök i samlingarna online.

Efter den senaste versionen av KulturPunkt Mobil, som lanserades i juni, har vi arbetat vidare med flera uppdateringar för av mobilappen, men även för KulturPunkt Kiosk och KulturPunkt Admin.

I början av september lanserade vi en ny version av Minnen. Vi är också glada att kunna meddela att Norsk Folkeminnesamling har gått med i projektet sedan sist.

Efter den senaste versionen av KulturPunkt Mobil, som lanserades i juni, har vi arbetat vidare med fler uppdateringar både för mobil och för KulturPunkt Kiosk och KulturPunkt Admin.

På KulturNav kan du läsa om en ny funktion som gör det enklare att lägga förslag till förbättringar. Vidare planeras två nya versioner av KulturNav under hösten.

Extra roligt är det också att kunna meddela att vi den 20 september mottog två priser för DigitaltMuseum i Ljubljana, Slovenien, under Heritage in Motion Awards som delas ut av European Musuem Academy. DigitaltMuseum fick pris både för bästa webbsidor under Website Category Award och det stora huvudpriset för hela tävlingen: Best Achievement Award. Detta hade inte varit möjligt utan allt bra innehåll och utvecklingsstöd från museerna. Grattis till alla er! 

Vi vill även påminna om vårt eKulturseminarium 6-7 november i samarbete med Armémuseum. Årets tema är eKultur som digitalt ekosystem.

Lewi Nordby, chef för KulturIT

Primus

Sedan lanseringen av Primus 7.5 under andra kvartalet, har KulturIT arbetat med att implementera den senaste versionen av kodbiblioteket som används i PrimusWeb-klienten. Uppdateringen av webbklienten kommer i version 7.5.1 och ger bättre prestanda och snabbare lyhördhet. Denna version medför ingen databasuppgradering. 

Om du skulle vilja förbättra eller fräscha upp dina Primuskunskaper så kan du anmäla dig på en av våra kurser https://kulturit.org/kurs.

DigitaltMuseum

Fokus för den pågående utvecklingen av DigitaltMuseum är att skapa effektiva administrationsverktyg för museerna. Dessa kommer också att ge bättre insikt i hur DigitaltMuseum används.

KulturNav

Två versioner av KulturNav har lanserats under tredje kvartalet. Med den första versionen blev det lättare att skicka in förslag på förbättringar av innehållet. I den senaste versionen  har anpassningen av KulturNavs maskinläsbara data förbättrats genom att göra utvalda dataset tillgängliga via Data Catalog Vocabulary.

KulturPunkt

Vi fortsätter med förnyelsen av KulturPunkt. En ny version av KulturPunkt Mobil lanserades i juni och en rad förbättringar har kommit på plats sedan dess. Nu riktas fokus på att friska upp teknologi och design för både KulturPunkt Kiosk och KulturPunkt Admin.

Minne

Vi önskar Norsk Folkeminnesamling, Institutt for kulturstudier og orientalske språk vid Universitetet i Oslo  välkomna till samarbetet runt Minnen-projektet. Under hösten 2019 kommer KulturIT att arbeta med att utveckla en ny plattform för admin-verktyget.

eKulturseminar

Armémuseum och KulturIT bjuder in till eKulturseminarium 2019. Årets tema är eKultur som digitalt ekosystem.