Nyhetsbrev från KulturIT

eKultur – museumsfaglig arbeid på tvers av forvaltning, formidling og forskning.

BILDE1.jpg (Foto/Photo)

Hoppas du haft en bra sommar!

Efter en sommar och semestertid som kanske har varit lite annorlunda för många är hösten nu på god väg.

Det är extra roligt att kunna inleda detta nyhetsbrevet med att Sparebanksstiftelsen DNB har gett MiA – Museene i Akershus, KulturIT, Østfoldmuseene og Anno museum en nationell gåva för att skapa en ny förmedlingstjänst för museisektorn i Norge. KulturIT ska involvera museisektorn i utvecklingen av tjänsten. Målet är att skapa en gemensam nationell plattform som gör det enklare för museerna att skapa digitala förmedlingsupplevelser som ger publiken en wow-upplevelse. Du kan läsa mer om projektet här.

Vidare kan vi informera om att KulturIT i samarbete med Kulturrådet i Norge, och som en del av projektet Vidareutveckling av eKultur 2019-2021, ska se till att DigitaltMuseum kan ersätta Norvegiana som Norges nationella leverantör av museidata till Europeana.

Annars är det stor aktivitet i nära samarbete med museerna inom alla eKulturlösningarna. Du kan läsa mer om vad som skett för varje produkt i nyhetsbrevet.

Sist men inte minst tar vi tillfället i akt och önskar alla välkomana till eKulturseminarium som i år hålls på Gardemoen den 20 oktober. Se mer information om seminariet lite längre ned i nyhetsbrevet.


Lewi Nordby, chef för KulturIT

Museer berättar


KulturIT ger museianställda möjligheten att dela med sig av sin kunskap och erfarenheter med eKultur-lösningarna för att ge en insikt i det dagliga arbetet med produkterna. I detta nyhetsbrevet berättar Marie Fongaard Seim om användningen av digitala verktyg i utställningen TIDSROM 1600-1914​.

Förvaltningslösningar

  • https://digitaltmuseum.org/021017010790/hostfarger-vid-myren-i-tronodal (Foto/Photo)
    https://digitaltmuseum.org/021017010790/hostfarger-vid-myren-i-tronodal

Under våren/sommaren 2020 har KulturIT arbetat vidare med två projekt i Minnen: ”Minnen – samlingsplats för samtida dokumentation” i regi av Stiftelsen Lillehammer Museum och Norsk Folkemuseum, och ”Mitt Liv” i regi av Nordiska Museet.

Läs mer om de spännande projekten här.

18 juni kom KulturNav i en ny och förbättrad version. I denna version har vi bland annat samarbetat med Valdresmusea kring nynorskt webbplatsspråk, samt lagt till den nya informationskategorin ”verk”.

Läs mer om den nya versionen här.

Sedan sist har vi färdigställt version 7.5.1 av PrimusWeb. Vi är i färd med att uppgradera till den nya versionen hos alla som använder PrimusWeb och detta blir klart under hösten.

Läs mer om Primus här.

Formidlingsløsninger

  • https://digitaltmuseum.org/011013954172/helga-trefaldighets-prastgard-odinslund-uppsala-1987 (Foto/Photo)
    https://digitaltmuseum.org/011013954172/helga-trefaldighets-prastgard-odinslund-uppsala-1987

KulturIT fortsätter arbetet med att sätta samman redaktionella verktyg i tjänsteportalen. Samtidigt har vi förbättrat museiöversikten, etablerat nya objekttypsidor och arbetar med förbättrad flerspråkighet i DigitaltMuseum.

Läs mer om vidareutvecklingen av DigitaltMuseum här.


Vi fortsätter förnyelsen av Kulturio-lösningarna. En betaversion av nya Kulturio Kiosk testas på utvalda museer, och vi arbetar med implementeringen av ett nytt administrationsgränssnitt för KulturPunkt och Kulturio Kiosk. 23 oktober öppnar Maihaugens nya huvudutställning, där Kulturio Pro används som motor.

Läs mer om förnyelsen av Kulturio här.

Följ med på eKulturseminariet!

  •  (Foto/Photo)

Årets seminarium hålls på Scandic Oslo Airport ved Gardermoen (OSL) den 20 oktober. På grund av coronasituationen kommer årets seminarium att genomföras på en dag, antingen på plats eller genom deltagande över internet. Programmet har anpassats så att det ska vara enkelt att följa med över internet. Seminariet är gemensamt för norska och svenska användare av eKulturlösningarna.

För program och anmälan, klicka här.