Hopp til hovedinnhold

MiA Oslofjordmuseet, 12.-13. september

eKulturseminaret Norge 2023

Årets eKulturseminar ble arrangert i samarbeid med MiA Oslofjordmuseet, 12.-13. september.

På eKulturseminaret tilbyr relevante tema og diskusjoner innenfor samlingsforvaltning- og formidling, knyttet til arbeid i eKultur-løsningene. Seminaret er både et sosialt treffpunkt og et forum for deling av ideer og erfaringer, for museumsansatte i Norge.

Takk for et godt seminar!

Se bilder fra eKulturseminaret ved MiA Oslofjordmuseet:

  • 1/5
    Per Olav Torgnesskar (avdelingsdirektør, MiA Oslofjordmuseet) ønsker velkommen til museet ved innledningen til seminaret. (Foto: Ulf Bodin)
  • 2/5
    Camilla Brattland (UiO - Norges Arktiske universitetsmuseum) deler erfaringer fra prosjektet DigiJoik. (Foto: Marianne Nordahl)
  • 3/5
    KulturITs Torgeir Forseth presenterer det siste om skylagringsløsningen eKultur DAMS. (Foto: Marianne Nordahl)
  • 4/5
    Den luftige romløsningen ved Oslofjordmuseet ga fleksible tilhørermuligheter. (Foto: Marianne Nordahl)
  • 5/5
    Været var godt, og mange nøt pausene i sola på bryggekanten.

PROGRAM FOR EKULTURSEMINARET 2023

TIRSDAG 12. SEPTEMBER

11.00    Ankomst, registrering og lunsj

12.00   Velkommen! (Per Olav Torgnesskar, MiA Oslofjordmuseet)

              Innledning (KulturIT)

12.25   «Digital infrastruktur for bevaring og tilgjengeliggjøring – felles innsats for felles  ressurser» (Bård Bie-Larsen, Kulturdirektoratet)

12.45    KulturNav 2 og ny metadata-administrasjon for Primus 10 (Ulf Bodin, KulturIT)

13.15    Registrering av forskning i Cristin/Nasjonalt Vitenarkiv: Mange har begynt å registrere resultater i Cristin. Cristin skal erstattes med Nasjonalt vitenarkiv mot slutten av 2023. Hva innebærer overgangen, og arbeidet med å registrere forskning, for museene? (Heidi Reinholdtsen og Siv Ringdal, Norsk Folkemuseum)

14.00    Pause m/ kaffe og bakverk (30 min)

14.30    Nyheter og utvikling i DigitaltMuseum: DigitaltMuseum utvikles med nye funksjoner og bruksområder! Vi gir et forhåndsinnblikk i hvordan DigitaltMuseum kan bli et nyttig verktøy for forskere – og lærere, og vi viser nye sosiale funksjoner og museumssider. (Espen Nordenhaug, KulturIT)

15.15    Tilgjengeliggjøring av materiale på DigitaltMuseum

  • Prosjektet DigiJoik: Digital tilgjengeliggjøring av historisk joik, blant annet på DigitaltMuseum. Erfaringer fra prosjektet. (Camilla Brattland, UiT – Norges arktiske universitetsmuseum)
  • Frislipp og lisenser : Erfaringer fra Norsk Folkemuseum (Alexander Lindbäck, NF)

16.00    Introduksjon til Oslofjordmuseets utstillinger, før egen utforskning. (Per Olav Torgnesskar, MiA)

18.30    Middag på Thon Hotel Vettre (NB! Deltakere bes være tidlig ute. Kjøp av drikke skjer før bordsetning 18.30.)


ONSDAG 13. SEPTEMBER

08.30    Ankomst, morgenkaffe og frukt

09.00   Primus 10 - Nye funksjoner og oppgradering: Vi går dypere ned i konkrete endringer og fordeler i den nye Primus-versjonen. I tillegg informerer vi om den pågående oppgraderingsprosessen og oppsummerer erfaringene fra denne hittil. (Anders Inderberg og Sara Kayser, KulturIT)

10.15   3D-skanning- og dokumentasjon av tradisjonsbåter: Mange museer i Norge har tradisjonsbåter i samlingene. 3D-dokumentasjon og digitalisering sikrer kunnskap og muliggjør nyskapende formidling. Erfaringer fra prosjektet ved Norsk Maritimt Museum. (Kristina Steen, Norsk Maritimt Museum)

11.00   eKultur DAMS – skylagring av museets mediafiler (Torgeir Forseth, KulturIT)

11.30   Lunsj (45 min)

12.15-13.15   To parallelle sesjoner:

1. Primus 10 - Samlingsforvaltning, prosesser og dokumentasjon: Med Primus 10 får museet et enda bedre verktøy til å arbeide med samlingsforvaltning og til å innføre hele eller deler av Spectrum-standarden i rutinene sine. Vi går gjennom hvordan dette kan fungere og ser på KulturITs e-læring om temaet. (Sara Kayser og Jørgen Grøndal, KulturIT)

2. Skap god formidling med Kulturio-løsningene! En ny og intuitiv adminløsning for Kulturio-løsningene ble lansert i februar. Vi viser hvordan du kan utnytte den best mulig, for eksempel til å skape turer i KulturPunkt. Og hvordan skrive godt for Kulturio-løsningenes ulike formål? (Lars Gunnar Eggen og Marianne Nordahl, KulturIT)

13.15    «Østfold i krig 1939-45, Operasjon Polar Bear og Kulturio Pro»: Et prosjekt med store ambisjoner om nå den umulige generasjon Z med nyskapende digital formidling, spennende historier og unike samlinger. Hvilke løsninger ble valgt - og hvorfor? (Gaute Jacobsen, Østfoldmuseene)

13.45    Pause m/ kaffe og bakverk (30 min)

14.15    Virtuelle opplevelser på DigitaltMuseum: Flere virtuelle opplevelser er nå publisert til DigitaltMuseum, og mange museer skal i gang med dette. Hva kreves for å komme i gang med løsningen og skape denne typen formidling, steg for steg? (Espen Nordenhaug, KulturIT)

15.00    SLUTT

Om Oslofjordmuseet

Oslofjordmuseet er en del av MiA - Museene i Akershus. Museet ligger i Vollen i Asker kommune, med fjorden som nærmeste nabo. På Oslofjordmuseet kan du oppleve utstillinger og aktiviteter knyttet til Oslofjorden nå og i et historisk perspektiv. 

Les mer på Oslofjordmuseets nettsider.

  • 1/1
Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2