Et viktig mål ved oppstarten var å samle museene om et felles system for samlingsforvaltning og sikre en organisasjon for permanent drift og utvikling.
De første årene bistod KulturIT museene med å fase ut gamle systemer, som for eksempel Regimus og Imago. På bakgrunn av dette ble Primus videreutviklet med en rekke moduler og funksjoner, også for kunstmuseer.
I 2009 ble DigitaltMuseum etablert som ny fellesløsning for publisering av samlinger. I 2016 hadde den norske og den svenske nettsiden til sammen om lag tre millioner besøk. I 2020 hadde tallet økt til 8,5 millioner. Mer enn åtte millioner objekter i en rekke ulike kategorier er nå tilgjengelig på DigitaltMuseum.
I tråd med Kulturrådets vektlegging av standardisering og økt datakvalitet, ble KulturNav lansert i 2014. Gjennom løsningen kan institusjoner samarbeide om fagterminologi som åpne data.
Utviklingen av eKultur
Siden starten med Primus, DigitaltMuseum og KulturNav har økosystemet for felles forvaltnings- og formidlingsløsninger – eKultur – fortsatt å vokse.
Minne, som ble initiert og finansiert av Nordiska museet i Stockholm i 2015, ga museene mulighet til å samle inn og forvalte immateriell kulturarv gjennom befolkningens egne historier.
KulturPunkt og Kulturio gjør det mulig å formidle digitalt til publikum i utstillinger og ute i kulturminnelandskapet.
Våren 2023 ble museene tilbudt en løsning for å skape virtuelle opplevelser som tilgjengeliggjøres på DigitaltMuseum. Denne gir helt nye måter å formidle kulturarv og kunnskap på, med interaktive opplevelser som 3D-utstillinger og 360-graders visninger – alt gjennom eKultur.
Sammenslåing med MuseumsIT
I 2021 ble selskapet MuseumsIT slått sammen med KulturIT. MuseumsIT ble opprettet i 2011 som leverandør av IT-driftstjenester til museene.
Med denne virksomheten innlemmet i KulturIT AS, går selskapet videre som en styrket helhet og en tydelig aktør overfor sektoren og samarbeidspartnere.
I tillegg til å være utvikler og leverandør av digitale løsninger, er KulturIT dermed intern IT-avdeling for mer enn 1850 museumsansatte og et kompetansesenter i museenes IT-hverdag.
Les også:Slik jobber KulturIT
Kjernen i vår virksomhet har hele tiden vært å utvikle og drifte felles digitale løsninger og tjenester i samarbeid med museene. Denne modellen kommer hele sektoren til gode – små så vel som store kulturarvsinstitusjoner.
Ved bruk av tilgjengelig teknologi og sektortilpassede tjenester skal nasjonale samlinger og museenes skatter bli tilgjengelige for alle – hvor som helst, hele døgnet. Slik har KulturIT bidratt – og vil fortsette å bidra – til å digitalisere sektoren og ta vare på vår felles kulturarv for fremtiden.
Vi i KulturIT arbeider hele tiden med videreutvikling av de etablerte eKultur-løsningene, og innovative tilskudd dette digitale økosystemet. Vi legger til grunn sektorens behov, teknologiske og digitale trender, nasjonale føringer, og råd fra Kulturdirektoratet.
I tillegg er vi et digitalt kompetansesenter. Vi bidrar med kompetanseheving ved å tilby kurs, workshops og rådgivning om tema som er relevante for digitalt arbeid i løsningene.
KulturIT inviterer sektoren til dialog gjennom jevnlige årlige produktmøter og eKulturseminar, og eKulturforum.