Hopp til hovedinnhold
DigitaltMuseum Skole:

Museenes felles portal for publisering av skole- og barnehagetilbud

– Jo sterkere portalen blir, jo sterkere står museene i kommunikasjon med skoler og barnehager, mener Gitte Bastiansen, museumspedagog ved Museum Vest og rådgiver i utviklingsprosjektet.

Museenes kunnskapsressurser og tilbud er en gullgruve for pedagoger i skoler og barnehager, både lokalt og nasjonalt. Det er likevel mye ubrukt potensial på dette området.

Blant annet tydet en rapport utarbeidet av TRY for Kulturdirektoratet i 2021 på at lærere har lite kjennskap om digitale tilbud fra museene. De opplever også å måtte lete seg fram til disse.

Med DigitaltMuseum Skole har museene nå en felles nettportal der de selv kan publisere fysiske og digitale tilbud til skoler og barnehager.

Målet er en økt og aktiv bruk av museene som kilder i undervisning og barnehagehverdag.

  • Espen Nordenhaug er produktansvarlig for DigitaltMuseum Skole i KulturIT. KulturIT

Hva er DigitaltMuseum Skole?

DigitaltMuseum Skole er utviklet med støtte fra Kulturdirektoratet, i samarbeid med Museum Vest og Eidsvoll 1814 (Stiftelsen Norsk Folkemuseum).

Museene publiserer selv tilbudene via en ny løsning i eKultur, museenes felles system av digitale løsninger for samlingsforvaltning og -formidling. Både digitale og fysiske tilbud kan merkes trinn/nivå, fag og relevante læringsmål.

 TRY-rapporten fra 2021 tyder på at dette er til god hjelp for at lærere skal ta i bruk digitale undervisningstilbud fra museene.

Publiseringsportalen er en del av DigitaltMuseum, som er etablert som nettstedet museene tilgjengeliggjør samlinger og relatert innhold.

– Gjennom KulturIT utvikler ett eller flere museer løsninger som hele sektoren kan ta i bruk. Det er en stor fordel at museene kan samle seg om en felles portal som skoler og barnehager kan forholde seg til, sier Espen Nordenhaug, produktansvarlig for DigitaltMuseum.

  • Museumspedagog ved Museum Vest, Gitte Bastiansen, har vært rådgiver i utviklingen av DigitaltMuseum Skole Foto: Privat

– Bør bli en viktig, samlende ressurs

Museer som hittil har publisert tilbudene sine på portalen Museumslosen, går nå over til DigitaltMuseum Skole, og KulturIT opplever stor interesse for å ta i bruk den nye, felles portalen.

 

– Jo større den blir, jo sterkere står museene i kommunikasjon med skoler og barnehager, sier Gitte Bastiansen, museumspedagog i Museum Vest. Hun har vært prosjektleder for Museumslosen og rådgiver i utviklingen av DigitaltMuseum Skole.

– Det er utrolig viktig at pedagoger i skole og barnehage får økt bevissthet om det utrolig mangfoldige museumstilbudet vi har i Norge.

Bakgrunnen for Museumslosen var blant annet behovet for en samlet oversikt over, og en mer helhetlig kommunikasjon av, museenes skole- og barnehagetilbud, ifølge Bastiansen.

 

– Det ble ofte til at de tok kontakt med museet de kjente best, og de var ikke klar over mangfoldet av tilbud som finnes for alle fag, klassetrinn og tematikker.

– Det har vært svært viktig å ha med Museum Vests erfaringer, kunnskap og etablerte fagnettverk inn i utviklingen av den nye nasjonale skoleportalen, sier Espen Nordenhaug.

– KulturIT er i en posisjon der vi kan tilby den samme løsningen for så vel små som store museer, samtidig som den bidrar til å synliggjøre museene som trygge kunnskapshavner i en tid der vi alle oversvømmes av informasjon fra usikre kilder.

Nordenhaug oppfordrer nå alle museer som ønsker å publisere tilbudene sine på DigitaltMuseum Skole, om å kontakte KulturIT.

  • DigitaltMuseum Skole svarer på viktige behov, mener Liv Bjelland, seniorrådgiver i Kulturdirektoratet. Privat

Kulturdirektoratet: Viktig for å nå barn og unge!

– Barn og unge er en viktig målgruppe for museene, og mye av formidlingen retter seg mot dem, sier Liv Bjelland, seniorrådgiver i Kulturdirektoratet.

At museene samler pedagogiske opplegg på ett sted, fremfor for på mange ulike nettsteder, svarer på flere viktige behov, mener hun.

– I vår tid er det på nett vi søker etter kilder. Vi vet at lærere ønsker både fysiske og digitale tilbud fra museene og informasjon om dette, både i tilknytning til museumsbesøk og til bruk i klasserommet. Vi vet også at de ønsker godt pedagogisk stoff som de lett kan finne og bruke.

Fordi skolene ikke har mulighet til å besøke museene så ofte som de ønsker, er det avgjørende at museene også har digitale ressurser å by på, mener Bjelland.

– Det blir også understreket i museumsmeldinga hvor viktig det er at museene tar i bruk digitale plattformer og utvikler hvordan de kan gjøre dette på en god måte.

– DigitaltMuseum Skole synliggjør museene som viktige kilder til læring og opplevelser. Det er alltid en utfordring å konkurrere mot alt barn og unge møter digitalt. Men museene tilbyr noe helt unikt, og formidling av dette til barn og unge er noe museene har lang erfaring med og er dyktige på. Dette bør museene ta med og dyrke videre i sin digitale formidling, sier Liv Bjelland.

Har opprettet nytt faglig forum

Gitte Bastiansen i Museum Vest håper at DigitaltMuseum Skole får stor oppslutning blant norske museer og synes det er naturlig at den nye løsningen tilbys alle museene, gjennom KulturIT.

Samtidig understreker Bastiansen at Museum Vest ønsker å fortsette å spille en rolle.

– Vi tar med oss erfaringene fra Museumslosen og vil jobbe med videreutvikling av et nasjonalt, faglig forum for formidlere knyttet til DigitaltMuseum Skole, sammen med andre museer, sier hun.

Høsten 2024 etablerte Museum Vest og MUHO - Museumssenteret i Hordaland et slikt faglig forum, som vil ha digitale møter fire ganger i året. Kontaktperson for forumet er Linn Merethe Myrtveit (MUHO).

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2