Tildelingen på 12,6 millioner kroner er gitt til prosjektet "Videreutvikling av museenes digitale grunnmur som kilde til kunnskap og som demokratisk bærebjelke i et samfunn i endring".
- Det er svært gledelig at Kulturdirektoratet fortsetter å satse på felles infrastruktur for museene, sier direktør i KulturIT, Lewi Nordby.
Støtten er tråd med tidligere tildelinger til museenes nasjonale løsninger og tjenester gjennom KulturIT, og med stortingsmeldingen Meld. St. 23 (2020-2021 Musea i samfunnet - Tillit, ting og tid, som vektlegger verdien av felles systemer i sektoren.
Prosjektet 2025-2027
I kommende periode skal verdien av de felles løsningene og tjenestene fra KulturIT økes. Den digitale grunnmuren skal videreutvikles og tilpasses nye krav til teknologi, i takt med museenes og publikums behov.
Dette gjelder både museenes samlingsforvaltningsløsning Primus, bedre utnyttelse av de digitaliserte samlingene i DigitaltMuseum og av eKultur-systemet som helhet, fra samlingsforvaltning til formidling.
I prosjektbeskrivelsen heter det at den digitale grunnmuren i perioden, gjennom KulturIT, skal videreutvikles og tilpasses nye krav og teknologi i en sektor som bruker historiske minner som verktøy for en bedre fremtid.
Les om tildelinger i programmet Aktiv samhandling, på Kulturdirektoratets nettsider.
Satsning på vegne av museene
KulturIT leder satsingen på felles digital og teknisk infrastruktur for museer. Gjennom samarbeidsprosjekter ivaretas digitalisering på flere viktige områder, og museene utvikler felles kompetanse som kommer sektoren til gode. Felles digital infrastruktur gir bærekraftig utvikling; Med en effektiv og skalerbar felles infrastruktur kan museene øke sine muligheter som formidlings- og kunnskapskilde.
Museene tar del i globale samtaler gjennom tilgjengeliggjøring av kildemateriell og fremmer verdier som demokrati og ytringsfrihet som er avgjørende for en bærekraftig fremtid. Gjennom KulturIT skal den digitale grunnmuren videreutvikles og tilpasses nye krav og teknologi i sektoren.