Uppgradering till Primus 10
Hur går utrullningen till? När ska museets databas uppgraderas till ny Primus-version? Vad innebär det, och hur kan du förbereda dig?
När kan vårt museum börja använda Primus 10?
Ett antal Primus-databaser har nu uppgraderats till den nya versionen, och många står på tur. KulturIT följer en systematisk plan där databaserna klassificeras och uppgraderas i lämplig ordning.
Planen för de databaser som ska uppgraderas är lagd för de kommande månaderna, och museerna som berörs har blivit kontaktade av oss på KulturIT.
Hittills har det främst varit museer med samlingar där det inte finns behov av alla funktioner som finns tillgängliga i Primus 7.5, som har uppgraderat till Primus 10. Det är dock nu planerat en uppgradering för ett större museum med avancerade behov inom samlingsförvaltning. Därefter kommer fler liknande databaser att uppgraderas till ny version.
Tveka inte att fråga om uppgradering, men vi på KulturIT kommer alltid att ta kontakt när en databas är aktuell för uppgradering – i god tid innan själva övergången.
Utveckling parallellt med utrullning
De mest använda funktionerna finns på plats och har förbättrats jämfört med föregående version. Tjänsten uppfyller alltså behoven för de institutioner som uppgraderas nu. Det återstår dock viss utveckling innan all funktionalitet som stora, konsoliderade museer ofta använder har kommit på plats.
Utvecklingen pågår parallellt med utrullningsprocessen för att säkerställa att de museer som får uppgradering har de funktioner de behöver.
Tidsram för utrullning
Utrullningen av Primus 10 är planerad att vara genomförd vid slutet av 2026. Vi förbehåller oss rätten att ändra den prognosen eftersom detta är ett uppskattat tidsschema.
Vi på KulturIT prioriterar det vi kan av personal och infrastruktur för att säkerställa en effektiv utrullning. Beroende på databas kan vi därför ibland uppgradera flera installationer parallellt. Vi gör en nödvändig prioritering av de databaser som bäst lämpar sig för Primus 10-uppgradering vid varje given tidpunkt under utrullningen.
Vi gör också löpande justeringar för att bäst utnyttja tillgänglig kapacitet och anpassar oss efter varje enskilt museum så långt det är möjligt.
Alla installationer ska så småningom uppgraderas till den nya Primus-versionen. Detta innebär också att vi så småningom kommer att planera ett slutdatum (End-of-Life) för Primus 7.5, men först när all nödvändig funktionalitet är tillgänglig i Primus 10.
Så här planerar vi
Diagrammet visar en förenklad illustration av hur KulturIT planerar och genomför uppgradering av museernas databaser, i parallella processer:
- 1/1
Databaser: Olika storlek och variation
Hur varierad en databas och användningen av den är, påverkar hur lång tid uppgraderingsprocessen kommer att ta. KulturIT klassificerar planerade databaser efter kriterier som visar på variation och behov.
Grovt sett klassificerar vi databaser som Liten, Mellanstor/Liten med hög variationsgrad, Stor och Stor med hög variationsgrad. Klassificeringen är ett planeringsverktyg, och uppskattad tidsåtgång för uppgradering specificeras när KulturIT har fått en fullständig översikt över databasen.
God kvalitet i uppgraderingen
Vi på KulturIT lägger stor vikt vid god kvalitet i uppgraderingen av varje databas. Detta innebär också god uppföljning. Förutom att ge ett nytt och moderniserat arbetsverktyg, är den nya Primus-versionen utvecklad för att ge betydligt bättre datakvalitet i samlingar. Dessa förändringar kan även innebära en förbättring för samlingsförvaltningspraxis och -struktur.
Primus 10 är större och har fler komponenter än tidigare Primus-versioner. Med relativt stora förändringar och förbättringar i den nya versionen, bland annat att flera element vid registrering har ändrats från fritext till listor med värden, kommer dock vissa typer av information inte ha en naturlig översättning i den nya versionen. Förändringarna är viktiga för att stärka datakvaliteten. De ger bättre sökbarhet och möjliggör en mer konsekvent samlingsstruktur och ett starkare fundament för analys och automatisering.
Variation och praxis för registrering och ifyllning skapar olika behov för anpassningar i olika databaser. Med allt fler uppgraderade databaser av olika variation, kommer denna process att kunna effektiviseras.
Hur går en uppgradering till?
Uppgraderingsprocessen börjar med att KulturIT kontaktar museet. Detta gör vi i god tid innan själva uppgraderingen av databasen.
- 1/1
- Förberedelser: KulturIT ger förslag på eventuella förbättringar som kan göras innan uppgraderingen. Om det är nödvändigt att museet gör förändringar i Primus Win/Web, meddelar vi detta i god tid. Om museet önskar utbildning utöver det inkluderade erbjudandet efter uppgraderingen, kan KulturIT erbjuda detta.
- Testfas: KulturIT kopierar Primus-databasen och testar kompatibilitet med Primus 10. Resultaten avgör uppgraderingens varaktighet. Av erfarenhet kan vi ofta uppskatta detta i förväg, baserat på databaskategorin.
- Avtal om övergångsdatum: Vi kommer överens om tidpunkten för övergång till ny version. KulturIT informerar om övergångsdatum minst 14 dagar i förväg.
- Uppgradering: Själva uppgraderingen tar relativt kort tid. På övergångsdatumet ska det inte göras arbete eller ändringar i databasen. Museets användare får tillgång till digitalt utbildningsmaterial om Primus 10.
- Uppföljning: Vi håller ett praktiskt uppstartsmöte direkt efter uppgraderingen. Efter en period håller vi ett uppföljningsmöte där vi kartlägger eventuella vidare behov, inklusive eventuell ytterligare utbildning.
Vilka förberedelser bör museet göra?
Intern förankring och utbildning
Det kan alltid upplevas som en utmaning att lära sig ett nytt verktyg. Avsätt den tid som behövs för att säkerställa att personalen får nödvändig utbildning i Primus 10.
Utöver den introduktion som ingår, erbjuder KulturIT kursdatum och interna kurser och workshops på beställning.
En möjlighet att städa
Det kan upplevas som nyttigt och värdefullt för museet att städa i Primus-databasen som en del av övergången till den nya versionen. Dessutom kan det effektivisera uppgraderingsprocessen.
Vissa föredrar att städa före uppgraderingen eftersom de är vana vid PrimusWin, medan andra tycker att det är enklare och mer överskådligt att städa med hjälp av verktygen i Primus 10 och därför hellre väntar till efter övergången.
Under planeringsfasen ger KulturIT förslag på städning. Vi sträcker oss långt för att assistera i varje enskilt fall, men museet bör avsätta viss tid för detta, antingen före eller efter uppgraderingen.
Fältinformation
Vissa fält som inte var obligatoriska att fylla i i Primus 7.5 kan vara obligatoriska i Primus 10. I Primus Win/Web kan också egna rutiner ha etablerats på en organisation, vilket kräver anpassningar till Primus 10. Detta kan gälla ortsposter eller olika fältinformation, som till exempel registreringsnivå.
Om museet har en praxis för att göra många manuella ändringar eller använder fält på anpassade sätt kan detta kräva vissa anpassningar från KulturIT:s sida. Ju mindre sådan praxis, desto enklare är uppgraderingen.
Ett exempel är ortsposter. Olika eller saknade uppgifter om orter i Primus Win/Web kan komplicera "översättningen" av data till hierarkiet i Primus 10. Detta kan till exempel gälla fall där gatuadress är ifylld men där angivelse av län och kommun saknas.
Om du vet att detta gäller ditt museum kan det vara tidsbesparande att göra en grov städning i förväg. Då kommer presentationen av orter att bli bättre i Primus 10.
Önskar du utbildning?
Varför Primus 10?
Primus 10 är en betydligt förbättrad version jämfört med tidigare Primus-versioner. En uppgradering ger flera fördelar, bland annat genom att lösningen underlättar för bättre datakvalitet och struktur i samlingsförvaltningen.
Primus 10 kombinerar kvaliteterna och funktionerna från Win och Web i ett gränssnitt och har dessutom en rad nya och viktiga verktyg. Detta inkluderar förbättrad sökning, rapporter och ett nytt användargränssnitt för mer effektiv katalogisering.
Med den nya Primus-versionen är lösningen också uppgraderad till modernare teknologi- och designstandarder.